Hledáte náhradní díl a nenašli jste ho? Kontaktujte nás. Pro 100% správnost dílu uvádějte VIN vozu. info@super-parts.cz

Pravidelná údržba interiéru vozu není jen pro dobrý pocit

Váš automobil je nejen prostředkem dopravy, ale i místem, kde trávíte mnoho času, zvláště pokud se jím dopravujete do práce, vozíte děti do školy, na kroužky a další akce. Je důležité, aby v interiéru vozu bylo čisto a příjemně. Pravidelná údržba interiéru vozidla vám nejen pomůže udržet pořádek, ale také zlepší pocit z jízdy. Do pravidelné údržby interiéru vozu patří například údržba sedaček, výměna ošoupaného volantu anebo vyčištění palubní desky. Při jízdě v pravidelně udržovaném autě se budete cítit lépe.

Volant má zásadní vliv na pocit z řízení

Volant je klíčovou součástí řízení automobilu a umožňuje řidiči ovládat směr jízdy. Moderní volanty jsou většinou vyrobeny z plastu, kůže nebo koženky a jsou ergonomicky navrženy pro pohodlné držení. Některé volanty jsou vybaveny tlačítky pro ovládání funkcí vozidla, jako jsou například zapnutí hlasového ovládání, audio systém nebo tempomat. Je důležité udržovat volant v dobrém stavu a pravidelně jej čistit, aby se minimalizovalo opotřebení. V případě, že volant začíná být opotřebovaný nebo poškozený, měl by být vyměněn za nový lepší a samozřejmě hezčí.

Proč byste měli vyměnit volant?

měna opotřebovaného volantu může být nutná z několika důvodů, ať už se jedná o poškození nebo opotřebení materiálu. Opotřebovaný volant může negativně ovlivnit jízdní vlastnosti vozidla, proto je důležité zajistit, aby byl vždy v dobrém stavu. V tomto článku se podíváme na to, jak vyměnit volant a na co si přitom dát pozor. Je tato výměna vhodná pro provedení svépomocí nebo je lepší se spolehnout na odborníka. Bezpečnost je jedním z nejdůležitějších faktorů, které ovlivňují jízdní vlastnosti automobilu. A volant je jedním z nejdůležitějších prvků automobilu, které ovlivňují bezpečnost řidiče a ostatních cestujících. Opotřebovaný nebo poškozený volant může negativně ovlivnit ovládání vozidla, což může vést k nebezpečným situacím na silnici. Proto je důležité, aby byl volant vždy v dobrém stavu, a pravidelně jste ho udržovali.

Jak vyměnit volant?

Detailní návod najdete v servisní příručce vašeho vozu. Můžeme jen dodat, že tento na první pohled jednoduchý úkon vůbec být jednoduchým nemusí. A to zvláště tehdy, pokud chcete měnit volant v některém z luxusních modelů aut. Například volant v Audi A4 anebo v Jaguaru. Ale i výměna volantu ve škodovce nebo v autě značky Seat nemusí být nic snadného. Pokud se rozhodnete pro samostatnou výměnu volantu, je důležité zajistit si správný návod a potřebné nářadí. Dále je důležité si dát pozor na správnou volbu nového volantu, aby byl kompatibilní s vozidlem. Pokud si nejste jisti, zda můžete výměnu provést sami, můžete se obrátit na nás a nechat si volant vyměnit třeba u nás v autoservisu.

Preventivní údržba automobilu je důležitá

A zdaleka nejde jen o volanty do auta. Preventivní údržba vozidla by měla být prováděna pravidelně a měla by se týkat všech částí vozu. Jedině tak minimalizujete možné problémy. Preventivní kontrola vozidla je důležitou součástí jeho údržby. Tím, že se pravidelně kontrolují různé části automobilu, můžeme odhalit problémy ještě předtím, než se stanou většími a jejich oprava bude drahá.

Které části vozu je potřeba pravidelně kontrolovat?

Některé z částí automobilu, které je vhodné pravidelně kontrolovat, zahrnují pneumatiky, brzdový systém, motor, filtr oleje a paliva, klimatizaci, světla a baterii. Pneumatiky by měly být pravidelně kontrolovány na opotřebení, tlak a případné praskliny. U brzdového systému si všímejte opotřebení destiček a kotoučů, množství brzdové kapaliny a správného nastavení brzdových táhel. I motor by měl být pravidelně servisován, a to včetně výměny oleje a filtrů. I na klimatizaci by se měl pravidelně podívat odborník a doplnit chladicí kapalinu. Pravidelně kontrolujte, případně měňte také světla a žárovky v nich. U baterie kontrolujte stav napětí. Výše zmíněný volant sice nepatří k základním komponentům auta, které by se měly měnit často a pravidelně, ale jeho stav má na jízdu také vliv.